Genzano

Genzano

Genzano er den nærmeste naboby til Nemi. Byen ligger på kraterkanten af Nemisøen 435-460 meter over havets overflade. Den er grundlagt i det 12. århundrede omkring et tårn bygget af Gandolfi-familien for at sikre kontrollen over GenzanoNemisøen. Den blev i 1183 af pave Lucio III overdraget til cisterciensermunkene fra Le tre Fontane abbediet nede ved Nemisøens bred.

Allerede i 1235 anlagde munkene i forbindelse med tårnet et castello, og traditionen siger, at munkene kaldte slottet for ”Gentianum”. I 1378 overdrog antipave Clemente VII, Frankrig (1378-1394) slottet til Giordano Orsini, men allerede i 1393 blev det erobret af Nicola Colonna, hvorefter denne familie ejer byen indtil MarcAntonio Colonna i 1564 solgte den til Cesarini-familien.

H. C. Andersens roman “Improvisatoren” hedder tredje kapitel “Blomsterfesten i Genzano” og her går hovedpersonen Antonio ned til Nemisøen for at plukke blomster til den fest der har givet kapitlet overskrift.

“Hvorledes udtaler jeg det første skue af gaden, det brogede billede, således som jeg da opfattede det! – Den hele lange gade, der hæver sig i en sagte skråning, var overdynget med blomster —“. Blomsterfesten i Genzano har også givet afgørende inspiration til Bournonville og til en flok andre kunstnere. Siden 1778 har folk i Genzano plukket store mængder af blomster, opbevaret dem i kæmpekurve i kølige grotter ind i vulkankrateret og brugt dem som palettens farver i juni natten inden den store fest. Festen finder sted hvert år i forbindelse med Corpus Dominis, der falder 12 dage efter pinse. Den kaldes “L’Infiorata” hvilket er et flere hundrede meter langt tæppe i en mosaik af blomsterblade, der dækker hele strækningen op til S. Maria della Cima.

Palazzo Sforza CesariniGenzano 2
Oprindeligt opført af Colonna-familien, men fra 1564-1990 overtaget af Cesarini-familien, fra 1662 af Sforza Cesarini heraf navnet.
Arkitekten Ludovico Gregorini (1661-1723) arbejdede fra 1713 og blev efterfulgt af sin søn Domenico med at restaurere / ombygge paladset, så det i høj grad minder om Palazzo Farnese i Rom. Der har dog været andre arkitekter om arbejdet med den endelige udformning, som Magni, der har udført portalen i 1714-15 og Giovanni Domenico Navone (1687-1745), der arbejdede med det indre fra 1728.

I tilknytning til paladset er anlagt Parco Sforza Cesarini, der i 1840 blev beplantet i engelsk stil af Lorenzo Sforza-Cesarini, gift med Carolina Shirley.

Chiesa di S. Maria della Cima
Kirken er placeret for enden af Via Italo Belardi – hvor Infiorita’en foregår – på toppen af byens middelalderdel.

Dette er den “vecchia cattedrale” bygget i perioden 1636-1650 ved Giovanni Antonio de Rossi (1616-1695) oven på en endnu ældre romansk forgænger. Inden for: Francesco Cozza (1605-1682): “Madonna med barn, Peter og Paulus”.

Chiesa della SS. Annunziata

Beliggende på en sidegade til Via Giacomo Matteotti – i den nedre del af den gamle bydel – ved indkørslen til byen fra Nemi. Kirken er fra det 16. århundrede og restaureret i 1677 og i 1786.

Chiesa dei Cappuccini

Beliggende for enden af Via Garibaldi på toppen af en lang allé. Over døren på den prunkløse facade er der en plump tagskærm, hvis form findes på andre af kappucinerordenes huse. Det indre er ombygget af Giuliamo Cesari i 1643. Den typiske enkelthed, soberhed. Klosteret ligger til højre.

Chiesa di SS. Trinità

Beliggende på hovedgaden Corso D. Minzoni tæt på Piazza IV. Novembre. Kirken blev påbegyndt i 1781 af Pietro Peronese og fuldført efter hans død af sønnen Giuseppe Peronese og indviet i 1808. Facaden er i storslået nyklassicistisk stil med store søjler som man blandt andet kender fra S. Carlo al Corso i Rom. Oprindeligt fik kirken navnet Chiesa Nuova di S. Sebastiano og derefter Ss. Trinità.

Fontana monumentale

(fontane di San Sebastiano) Piazza IV Novembre/ Piazza FrasconiGenzano3

Fontænen er tegnet af Virginio Bracci (søn af Pietro Bracci der var skulptør på Fontana di Trevi i Rom) og opstillet på Via Corriera i 1776, den blev flyttet til Piazza IV Novembre i 1836.

I fontænens centrum står en dorisk søjle omslynget med vinranker, som erindring om Colonna-slægten og om vindyrkningen. Øverst en globus med 3 halvmåner, Genzanos våben. På søjlens sekskantede fundament er der tre indskrifter og tre våbenskjolde og tre ”mascheroni” hvorfra vandet stråler.

Fontænerne på Via Italo Belardi

Via Italo Belardi stiger op til kirken S. Maria della Cima (“på toppen” – da den ligger på et af  de højeste punkter i byen). Vejen er formet som en trappe med lave, men dybe trin. Det er her langs Via Belardi byen siden 1778 har fejret den traditionsrige blomsterfest “Infiorata”. Halvvejs oppe ved Piazza G. Marconi står der to smukke fontæner dedikeret til paverne Clemente XIII og Clemente XIV.

Mellem Genzano og Ariccia

Forlader man Genzano ad Via Appia Nuova og kører mod Ariccia, når man efter ca. 2000 meter Piazzale di Galloro, hvor man kan besøge

Santuario di S. Maria di Galloro

Dette blev opført i 1624 men blev allerede i 1661-63 udvidet af Gian Lorenzo Bernini og hans daværende elev Mattia de’ Rossi. Den 8. december er kirken slutpunktet for “processione della Signorina” der udgår fra Ariccia.

Genzano4