Frascati

Frascati

Frascati_2_BWEn lille halv times kørsel fra Nemi finder man den charmerende by Frascati, som er kendt for den liflige hvidvin. Der er flere veje der fører til Frascati, men en god mulighed er at følge SR218 gennem Rocca di Papa og videre til Frascati. Alternativt kan man kører ad Via dei Laghi (SR217) og svinge til højre mod Frascati når man har Albanersøen på sin venstre hånd. Frascati er særligt livlig på sommeraftener, hvor mange romere tager til byen for nyde et godt måltid på en af de mange restauranter. Der er også et stort udvalg af isbarer, som serverer alle slags is og andre lækkerier.

Frascati – beliggende 327 meter over havet – er måske den mest berømte og populære by i Castelli Romani, kendt for sine smukke villaer og sine verdensberømte hvidvine. Byen er anlagt på brede terrasser med panoramiske udsigter ind mod Rom og ud til Sabinerbjergene. Byen er opstået i de første århundrede f. Kr. på ruinerne af de store romerske patriciervillaer, den har på grund af sit gode klima og beliggenheden nær Rom været et mål både for italienske og udenlandske turister.

San_Pietro_Apostolo_(Frascati)Historiske noter

Frascati er nævnt første gang i et historisk dokument “liber Pontificalis” fra midten af 800-tallet i den periode hvor paverne S. Leone IV (847-855; pave nr. 103) og Benedetto III (855-858; pave nr 104) bekæmpede saracenernes invasion af Rom. Den gang hed byen Frascata og have tre kirker S. Vicenzo, S. Sebastiano og S. Maria, hvoraf den kun sidste kan genfindes i S. Maria in Vivario, der er rejst på resterne af et antikt “varium” vandtank for en romersk villa, hvis to terrasser fortsat kan ses i bybilledet. Denne villa omtales både hos kejser Dominziano (81-95) og kejser Septimus Severus (193-211).

Byen var skæringspunktet for de antikke veje som forbandt Rom med Tuscolo og Labicanus og Albanus med via Latina, selve skæringspunktet skulle være, hvor nutidens  Piazza S. Pietro ligger. På dette sted skulle ifølge traditionen have ligget toppen af den store antikke villa, som Anicius Tertellus overdrog til S. Benedetto i 500-tallet. For denne gave skulle munkene opføre en ny kirke og et kloster på villaruinerne.