Leksikon

S. Leone IV - Rom (847-855, pave nr. 103)

Leone var født i Rom og uddannet i klosteret S. Martino tæt på Peterskirken. Han arbejdede først i Lateranadministrationen inden han blev præst ved Ss. Quattro Coronati. Han blev pave på et tidspunkt, hvor arabiske flådestyrker angreb og plyndrede kysten ud for Rom. I Stanza dell'Incendio di Borgo har Rafaello skildret slaget ved Ostia, hvor Leone IV's flåde besejre saracenerne. Som beskyttelse for Peterskirken opførtede han Den Leoniske Mur, der omkransede Vatikanpaladset, Peterskirken og byområdet frem til S. Angelo. Muren er opført efter samme principper som den Aurelianske mur og med en overdækket gang er vatikanpaladserne forbundet med fæstningen S. Angelo, så paverne i krigstilfælde kunne redde sig i sikkerhed. Dette benyttede pave Clemente VII sig af i 1527.

Store dele af muren blev nedrevet af pave Urbano VIII i 1600 tallet, da han anlagde en ny fæstningsmur der også dækkede Trastevere. Leone IV gav venetianerne tilladelse til selv at udnævne dogen. I Stanza dell'Incendio di Borgo har Rafael skildret slaget ved Ostia, hvor Leone IV's flåde besejre saracenerne.

Paven var meget optaget af kirkebyggeri blandt andet restaurerede han Peterskirken og S. Clemente, hvor man i den underste kirke stadig kan se en fresko med hans billede.

Paven havde mange kontroverser med både østlige og vestlige gejstlige og verdslige magthavere om trosspørgsmål og pavemagtens indflydelse. Han ekskommunikerede den østlige biskop Anastasio, men måtte give venetianerne tilladelse til selv at udnævne dogen. Hele dette magtspil var begyndelsen til den lange magtkamp med patriarken af Konstantinobel.